Проект „Социални иноватори“ публикува серия интервюта, част от кампания #NGO trained, която има за цел да представи добри практики на социални иноватори, които носят значима промяна в своята среда. Кампанията поставя фокус върху вдъхновяващи личности, които са двигатели на промяната в конкретни области, като тяхната дейност носи добавена стойност в НПО сектора в страната. Научете повече за Олга Минева в интервюто по-долу.

Визитка: Олга е организационен психолог и консултант и основателка на фондация “Emprove”, чиято мисия е да повишава осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията и да повлиява обществените нагласи и подкрепа, насочени към жени и момичета, преживели насилие. Огромна част от автентичната й отдаденост е посветена в изграждането на първата по рода си общност на #ЖенитeSurvivors.

Защо избра да работиш в НПО сектора? Какво ти дава и какво ти взема?

Никога не съм се замисляла дали искам да „работя в НПО сектора“, просто обичам живота с кауза, който от над десетилетие и до днес съпътства работата ми като консултант в много други сектори. Каузата носи усещане за по-голям смисъл, несравнимо удовлетворение и много повече спокойствие в останалите дела. Работата ми на организационен психолог ме е срещала с толкова хора в корпоративния свят, бленуващи за по-голямо удовлетворение и страдащи от прегаряне. За мен дозата работа с по-висш смисъл е именно спасението от тези страдания на модерния работещ човек. И това се потвърждава и от невронауката. Така че дилемата не е „искам ли да работя или не в НПО сектора“, а просто „Коя е моята кауза днес?“. 

Какво те вдъхновява? Какъв е двигателят, който те държи да продължаваш да даваш енергия – било то доброволческа, или формална?

В Emprove най-голямото ми вдъхновение са всички жени, които вече са преборили насилието и продължават напред, по-силни от всякога. Това са #ЖенитеSurvivors, които с опита си сега помагат на много други хора да открият вярата в себе си и да се осмелят да бъдат щастливи. Прочетете историите и съветите им в нашия блог: https://emproveproject.eu/bg/akcenti/

Двигател ми е непримиримостта колко ли хора около нас не могат да разгърнат пълния си потенциал поради една или друга причина – насилие, травма, несигурност, здравословни предизвикателства. С работата-за-кауза винаги съпреживяваш едно (пре)откриване на нечия сила. И това е повече от чудо. Това осмисля живот(и). 

Какво би казала на млади хора, на които тепърва им предстои това пътешествие в НПО сектора?

Най-висшата форма на егоизъм и грижа за себе си е именно доброволчеството и работата-с-кауза. Подарете си я. Бъдете откриватели, експериментирайте с различни каузи, вижте кои ще заговорят най-силно на сърцето ви и оставете заряда им да обхване останалото ви ежедневие. Доброволчеството и работата с кауза не са избор „или-или“ с останалата част от възможностите ви за развитие, те вървят ръка за ръка и са един от най-ценните ресурси за успешното ви развитие като професионалисти и като хора.

 Допълнителна информация за фондация “Emprove” и проектите й

Мисията на Emprove е да повишава осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията и да повлиява обществените нагласи и подкрепа, насочени към жени и момичета, преживели насилие. Вярваме, че всеки от нас има ключова роля в процеса на елиминиране на насилието, затова и стремежът ни е повишаваме съзнанието за лична отговорност на всеки един човек.

Дейността ни включва както комуникационни кампании за ранна превенция и информираност, безплатна психологическа и юридическа подкрепа на жени, преживели насилие; коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждане на първа по рода си общност на #ЖенитeSurvivors.   

Тази статия обобщава чудесно това, зад което заставаме и за което се борим като екип :)

Социални мрежи: 

Facebook – Emprove project

Instagram

Viber oбщност с над 70000 последователя

LinkedIn профила на Emprove

В това 1-мин видео може да усетите духа на екипа и събитията ни.

А в края на 2020 стартирахме и инициативата #ИзкуствотоПробужда с кинопроекта за социална промяна „РаноБудна: Пробуждане“, с участието на Диана Димитрова и в партньорство с Ню Бояна и Национален Фонд Култура.

Черпим и с нашия Коктейл #РаноБудна – опитайте го и научете каква е рецептата за едно по-пробудено общество.

 

Настоящата кампания се реализира от Национална школа по мениджмънт в рамките на проект Social Innovators, финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Фонда за младежка заетост на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм.